Choroby wątroby – jak się przed nimi chronić

Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie odpowiada m.in. za  metabolizm substancji odżywczych, syntezę białek, wydzielanie żółci, magazynowanie niektórych witamin. Uszkodzenie tego organu ma wpływ również na inne. Co zrobić, by nie doprowadzić do choroby wątroby?

Alkohol należy pić z umiarem, a najlepiej w ogóle. Systematyczne picie całkowicie ją wykańcza. Dzieje się to stopniowo, a skutki są bardzo groźne. Zdrowa dieta to podstawa. Dla wątroby strawienie tłuszczu wymaga wzmożonego działania żółci, zmuszając ją do cięższej pracy. Tłuszcze zwierzęce są bogate w niezdrowy cholesterol. Należy zastąpić je roślinnymi oraz rybimi.  5 małych posiłków zamiast 3 obfitych, jest zdecydowanie lepsze dla wątroby. Dobrze jest często spożywać produkty bogate w białko. Przed zjedzeniem owoce i warzywa trzeba koniecznie umyć. Usuwamy wtedy z nich ślady pestycydów. Organizmowi powinno się też dostarczyć 2-3 litrów wody dziennie. Jeśli chodzi o szkodliwy alkohol, to każda jego ilość jest szkodliwa. Powoduje to trwałe uszkodzenie wątroby –  od jej stłuszczenia, przez zapalenie, do marskości. Potwierdzonym jest, że kobiety gorzej metabolizują napoje alkoholowe niż mężczyźni.

Chorób wątroby jest wiele. Niektóre są naprawdę bardzo poważne. Na szczęście można im zapobiegać. Trzeba po prostu dbać o dany narząd, a wówczas nie będzie żadnego problemu. Wielu ludzi o tym zapomina lub po prostu lekceważy. Stąd wszystkie kłopoty zdrowotne z udziałem tego właśnie narządu. Dużo mówi się o nich na stronie http://essentiale.pl/najczestsze-choroby-watroby.